Zugló és Dopeman sorsa is eldől ma

Hat településen rendeznek vasárnap időközi önkormányzati választást; négy helyen polgármestert, két budapesti kerületben pedig egyéni képviselőt választanak.

Méltatlan polgármester és viharos zuglói kampány

A Pest megyei Gyömrőn azért tartanak vasárnap időközi polgármester-választást, mert az eddigi polgármester, a Gyenes Levente tisztségét méltatlanság miatt január 11-én megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék, mivel a férfit tavaly adócsalásért jogerősen szabadságvesztésre ítélték. 

A vasárnapi időközi polgármester-választáson a parlamenti pártok saját jelöltjeivel nem találkoznak majd a választók; hárman indulnak: egy független, egy a Magyar Munkáspárt színeiben és egy a korábban Gyenest indító Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként. 

A főváros két kerületében is lesz időközi választás, mindkettőben egyéni választókerületi képviselőt választanak. A zuglói voksoláson a jobb- vagy a baloldal képviselő-testületi többsége múlik, és ez a jelek szerint nem kis tét az érintettek számára – a kampány ugyanis már eleve botránnyal indult, később pedig tovább mérgesedett. A XIV. kerületi 3. egyéni választókerületének mintegy hatezer választópolgárát hat jelölt igyekezett jobb belátásra bírni a vasárnapi urnanyitás előtt.

Hírdetés

A választás kiírására az adott okot, hogy Sápi Attila szocialista önkormányzati képviselő több mint egy éve eltűnt, mandátuma ezért megszűnt. Sápi egyébként 2014-ben 0,35 százalékponttal – pontosan hét szavazattal – verte a kormánypárti jelöltet. 

Egy rapper és egy lelkésznő a ringben

A Józsefváros, azaz a VIII. kerület 6. választókerületében – a Magdolna-negyedben – azért nyílt meg a választás lehetősége, mert a fideszes Balogh István Szilveszter képviselő január 31-ével lemondott. Erre a lépésre az N1TV szerint a polgármester, Kocsis Máté kérte, azért, mert a politikus szegénységben élő emberektől húzott le pénzeket, például szociális alapon kiutalt lakások bérlőit kereste fel, azt állítva, hogy neki köszönhetik az ingatlant, és erre hivatkozva 50-300 ezer forintot kért tőlük. 

A választásra itt is hat jelöltet vettek nyilvántartásba. A KDNP-s alpolgármester, Sántha Péterné fő kihívója a Dopeman néven ismert rapper, Pityinger László, aki mögé az MSZP is beállt. Az ismert előadótól nem áll távol az ellenzéki politika, volt már a Milla alternatív köztársasági elnöke, és büntetőeljárás is folyt ellene, amiért egy műanyag Orbán-szobor fejébe rúgott egy ellenzéki demonstráción.

Rajta kívül egy evangélikus lelkésznő is feltűnt a színen, ő szintén függetlenként indul. Bolba Márta a kerületi kilakoltatások miatt már korábban is felemelte a szavát, ezen kívül pedig kritizálja a kormány menekültpolitikáját. 

Tolna megyében két településen lesz időközi polgármester-választás, Gyulajon és Tolnanémediben. Mindkét településen egészségügyi okokból mondott le a korábbi települési vezető. A Veszprém megyei Pápasalamon első embere ugyancsak önként távozott posztjáról, így ott is voksolnak a helyiek. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »