Trump kirúgta a legvitatottabb főtanácsadóját

Trump kirúgta a legvitatottabb főtanácsadóját

Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, meneszti sokat bírált stratégia főtanácsadóját, Steve Bannont – értesült több amerikai újság, és a BBC fehér házi forrása is megerősítette a távozását. Bannon korábban a Breibart News nevű jobboldali-nacionalista médiacsoport vezetője volt, majd tavaly augusztusban Trump elnöki kampányának igazgatója lett, és nagyban hozzájárult a győzelméhez.

Hírdetés

Az utóbbi időben azonban Bannon sorozatosan összetűzésbe keveredett Trump más tanácsadóival és családtagjaival, főként a vejével, Jared Kushnerrel, és az új kabinetfőnökkel, John F. Kelly veterán tengerészgyalogos tábornokkal. A belső ellentétek az után éleződtek ki végletesen, hogy Trump ragaszkodott ahhoz, Charlottesville-ben „mindkét oldal” hibás volt az erőszakért, és nem ítélte el kifejezetten és elsősorban a fehér fajvédő, nacionalista csoportokat.

Ezért a Fehér Házban sokan a tanácsadók szélsőjobboldali, keményvonalas csoportját, és személy szerint Steve Bannont tették felelőssé, és nagy nyomást gyakoroltak az elnökre, hogy menessze a kényelmetlenné vált főtanácsadót. Bannonnak kifejezetten fontos szerepe volt korábban Trump politikájának alakításában, állítólag tőle származik az „America first”, vagyis Amerika az első szlogen. 

Az utolsó csepp a pohárban valószínűleg a The American Prospec című magazinban megjelent interjú volt, amelyben Bannon gúnyos hangon kétségbe vonta az Észak-Koreával szebeni katonai fenyegetés hatékonyságát. Azt mondta: amíg valaki nem tudja megoldani, hogy Szöulban, a háború első 30 percében ne haljon meg tízmillió ember, addig nem is tudja, miről beszélnek, hiszen nincs katonai megoldás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »