Sok volt a Mazsihisznek a cionistázás Soros-ügyben, de az MTI elhallgatta

Sok volt a Mazsihisznek a cionistázás Soros-ügyben, de az MTI elhallgatta

Közleményben kívánta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) leszögezni, hogy „kellemetlen emlékeket idéz fel” a közmédia Soros Györggyel való riogatása, de az MTI megtagadta a kommüniké közlését – értesült a Magyar Nemzet. Az Országos Sajtószolgálat szabályzatába ütközik az írás, ezért azt nem áll módjukban kiadni – válaszolta az MTI igazgatósága a szervezetnek.

A Mazsihisz a közleményben azt írta: kellemetlen emlékeket idéz fel közösségükben a „háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal” való riogatás.

„Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan”

– tette hozzá a szervezet. 

Hírdetés

Külön kitértek a köztelevízió szerda esti adására, ez verhette ki a biztosítékot az MTI-nél is. Ebben Ali Hámenei iráni ajatollahot idézték, aki szerint Soros „gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos”. A Mazsihisz sérelmezte, hogy ezt a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolta. „Felháborító, hogy a közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára” – írta a szervezet, hozzátéve, hogy a magyar alkotmány védi a lelkiismereti- és vallásszabadságot, Magyarországon pedig nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni.

„Fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását”

– zárták a közleményt, amit az MTI nem volt hajlandó kiadni.

Ismert: nemrég az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Köves Slomó beszélt arról az M1 műsorában, hogy sorosozni nem antiszemitizmus. A Magyar Narancsnak adott múlt heti interjújában ehhez hozzátette: a közrádióban említette azt is, hogy az összeesküvés-elméletek általában nem vezetnek sok jóra. „Egyaránt elszomorító és nevetséges akár a sorosozás, akár az az elmélet, hogy a Momentum Mozgalom a Fidesz kreálmánya” – mondta. Izrael budapesti nagykövete, Yossi Amrani pedig a Heti Válasz múlt heti számában fejtette ki:

„néhány magyar politikus Sorossal kapcsolatos szövegéből egyetlen szó hiányzott csak: zsidó.”

A nagykövet azért hozzátette, hogy a magyar kormány persze nem antiszemita.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »