Oroszország kifizette az utolsó szovjet tartozást

Oroszország visszafizette Bosznia-Hercegovinának a volt Szovjetunió és Jugoszlávia közötti áruforgalomban keletkezett 125,2 millió dollárnyi szovjet adósságot, és ezzel rendezett minden a szovjet korszakból visszamaradt tartozást – közölte hétfőn az orosz pénzügyminisztérium.

A törlesztésről Oroszország és Bosznia-Hercegovina március végén írt alá kormányközi megállapodást, amely július végén lépett hatályba. A törlesztés de facto augusztus 8-án, egy összegben történt meg.

A többi volt jugoszláv tagköztársasággal szemben fennálló szovjet tartozást Oroszország 2011 és 2016 között rendezte, az egyetlen kielégítetlen hitelező Bosznia-Hercegovina maradt. Moszkva egy 2003-ban aláírt sokoldalú memorandumban ismerte el a délszláv utódállamokkal szemben fennálló tartozását.

Hírdetés

A Szovjetunió külső adósságállománya az 1991 végén történt széthullásakor 96,6 milliárd dollár volt. Ezt Szergej Sztrocsak orosz pénzügyminiszter-helyettes jelentette ki egy 2007-ben adott interjúban. Más források más adatokat adtak meg, 67,8 milliárd és 140 milliárd dollár közötti összegben.

A volt államszövetség 12 volt tagköztársasága – a baltiak kivételével – megállapodott, hogy ennek törlesztését a széteséskori gazdasági teljesítőképességüknek megfelelő arányban osztják meg egymás között. Oroszországra mint a Szovjetunió utódállamára 61,34 százaléka jutott. Hasonlóan döntöttek a közös vagyon elosztásáról is.

Az orosz kormány azonban 1993. április 2-án átvállalta az egész szovjet külső adósság törlesztését, cserébe azért, hogy a többi egykori köztársaság lemondott a volt közös kintlévőségekről.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »