Őrjöngenek az olaszok: Macron csúnyán leintette őket

A franci külügy Líbia stabilizálására indítot kezdeményezése kiverte a biztosítékot az olaszoknál, akik szerint Emmanuel Macron francia államfő újra csak Rómát bünteti.

 

Macron biztosítja az elnöki palotában a líbiai kormányerők és lázadók közti tárgyalások helyszínét. Franciaország beavatkozását Olaszország nem nézi jó szemmel,. mivel Líbia az ő egykori gyarmata volt, amely 2011 óta (az Arab Tavasz és Kaddhafi meggyilkolása óta) destabilizálódott, lényegében nincs egységes kormányzat és ország. A helyzetből az Iszlám Állam és az embercsempészek profitálnak leginkább.

 

„Macron nagyobb szerepet szán magának Líbia ügyében, ami rendben is van, de ez esetben ignorált minket és nem konzultált velünk. Hatalmas a felháborodásunk”

 

nyilatkozta egy olasz diplomata a hírre, amit egyes pártok arra használnak, hogy aláássák az olasz kormány tekintélyét:

Hírdetés

 

„Ez a franciák által szervezett találkozó is azt bizonyítja, hogy Olaszország külpolitikája kudarcot vallott”

 

jelentette ki Giorgia Meloni, az Olasz Testvériség párt elnöke.

 

Macron sajtóosztálya próbálni menteni a menthetőt, állítják, nem egy olyan kezdeményezésről van, ami másokat kizárna, tény azonban, hogy az olasz érdekeket teljesen figyelmen kívül hagyta. Egyébként Moammer Kaddhafi rezsimjének megdöntését is egy francia elnök kezdeményezte, Nicolas Sarkozy, egyesek szerint azért, mert Kaddhafi elárulta a sajtónak, hogy ő volt Sarkozy elnökválasztási kampányának egyik legnagyobb támogatója.

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: TA3.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »