Olasz sajtó: Trump többet beszélgetett boltosokkal, mint politikusokkal

Olasz sajtó: Trump többet beszélgetett boltosokkal, mint politikusokkal

Veszélyben forog a G7-csúcstalálkozó szombati zárónyilatkozata, mert a világ hét iparilag legfejlettebb országa között ellentétek vannak a migráció, a klímaváltozási megállapodások, valamint a külkereskedelem kérdéseiben – írta az olasz sajtó szombaton a legnehezebb G7-nek nevezve a szicíliai Taorminában zajló találkozót. Az egyik lap szerint az amerikai elnök többet beszélgetett a helyi boltosokkal, mint politikustársaival.

Az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap szerint a küldöttségek tanácsadói egész éjszaka a szombaton bemutatandó záródokumentumon dolgoztak, „nem sok eredménnyel”.

Nem sikerült megoldást találni a párizsi klímaegyezmény alkalmazását érintő vitákban, amelyekben az újság szerint továbbra is „hat az egy ellen” az állás, vagyis csak az Egyesült Államok mond nemet az egyezményre. Hasonló a helyzet a nemzetközi külkereskedelemben is Washingtonnak a saját gazdaságát védő intézkedései miatt.

A távolság szemmel látható: miközben a többi állam- és kormányfő egymással beszélgetve gyalogolt végig Taormina utcáin, Donald Trump amerikai elnök majdnem mindig egyedül ment, a többiektől leszakadva – jegyezte meg az Il Sole 24 Ore.

A Corriere della Sera szerint Donald Trump a világ vezetőinek találkozóján többet beszélgetett Taormina boltosaival, mint politikus társaival. A lap azonban úgy látta, az amerikai elnök „egy mindenki ellen” magatartása nem más, mint a tőle már megszokott politikai show része. A G7-ek közötti ellentéteket azonban a Corriere is érzékelte, hangsúlyozva, hogy Angela Merkel német kancellár még a szombatra tervezett sajtótájékoztatóját is lemondta, hogy ne kelljen a vitás kérdésekről nyilatkoznia.

Hírdetés

A házigazda Olaszország által kidolgozott zárónyilatkozat eredeti változatából nem sok maradt meg – értesült a La Stampa, amely Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének szavaival a mindenkori egyik legnehezebb G7-csúcsnak nevezte a mostani találkozót.

A napilap szerint Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök közvetítőként próbálja „megmenteni” a zárónyilatkozat előre megírt szövegét, hatástalanítva a vitás pontokon felmerülő „aknákat”.

A La Stampa szerint azonban ez kompromisszumokhoz vezet az olaszok által remélt akcióterv helyett, például a migráció kérdésében.

Az olasz fél határozott állásfoglalást akart lefektetni a migrációról, konkrét elkötelezettséggel az Olaszországba és Európába érkező áramlat megfékezésére, de erre többek között az USA is nemet mondott. A zárónyilatkozatnak a La Stampában ismertetett változatában megmaradt a migráns nők és a gyermekek védelmére vonatkozó rész, de kiemelt hangsúlyt kapott a nemzeti határok védelme is.

A La Stampa azt írta, a nehezen kialakuló zárónyilatkozat egyensúlyozására született meg pénteken a G7-ek terrorizmus elleni nyilatkozata.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »