Ők a leggazdagabb magyarországiak

Hét új szereplővel bővült a 100 leggazdagabb listája 2017-ben. A rangsort idén is Csányi Sándor vezeti, Gattyán György pedig egyetlen év alatt 84 milliárddal lett gazdagabb – derül ki a Napi.hu gondozásában immár tizenhatodik alkalommal megjelenő kiadványból.

Magyar Menedék - Soros

Tavaly jelentősen megnőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona. A most megjelent listára azok kerülhettek föl, akiknek a vagyona eléri a 7,5 milliárd forintot. Ez 700 millió forinttal múlja felül a tavalyi összeget, illetve másfél milliárddal magasabb a 2015-ös bekerülési határnál.

A 100 leggazdagabb rangsorát 2011 óta megszakítás nélkül Csányi Sándor vezeti. Az OTP Bank első emberének vagyona egy esztendő alatt 60 milliárd forinttal, 260 milliárdra emelkedett. Hasonlóan jól „teljesített” a listát vezető első tíz üzletember: a második helyen álló Bige László 25, a harmadik helyezett Gattyán György 84, a negyedik Demján Sándor 40 milliárd forinttal növelte vagyonát tavaly.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-üzletember a 2016-os 31. helyről idén az ötödikre ugrott, becsült vagyona csaknem százmilliárd forinttal gyarapodott.

A listán szereplők összvagyona idén megközelítette a 3380 milliárd forintot. Ez majdnem hatszázmilliárddal haladja meg az egy évvel korábbit.

A 21,4 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a 2016 egészében a KSH által mért 0,4 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken csaknem huszonegy százalékkal nőtt a magyar gazdagok vagyona.

Hírdetés

Összehasonlításképpen: a 2002-ben megjelent első A 100 leggazdagabb rangsorban szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az összeg az elmúlt 15 év alatt több mint az ötszörösére emelkedett, miközben ezen időszakban a fogyasztói árak összesen alig 82 százalékkal, tehát kevesebb mint duplájukra nőttek.

Az első és a mostani százas listán csupán huszonhat név azonos – ennyien tudták megőrizni helyüket a legvagyonosabb magyarok között.

Az idei listán hét új szereplő jelent meg. Ők az ingatlanfejlesztéstől a kommunikációig a gazdaság legkülönbözőbb területeit képviselik: Fülöp Gábor (77. hely) a mezőgazdaságban, Fazekas Zsolt (87. hely) a kereskedelemben, Barkász Sándor (94. hely) a mélyépítésben, Kuna Tibor (97. hely) a kommunikációban, Gerendai Károly (98. hely) a szórakoztatóiparban, Fülöp László (99. hely) a környezetvédelmi iparban, Kovács Attila (100. hely) az ingatlanfejlesztésben érdekelt.

Idén is három regionális lista egészíti ki a 100-as rangsort. Ezekre 154 név került fel. A bekerülési küszöb esetükben kétmilliárd forintos vagyon volt.

A vagyon szerinti lista mellett idén immár negyedik alkalommal található a kiadványban befolyásrangsor.

A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a befolyás mértékével és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal.

A 2017-es barométer első helyén az elmúlt évhez hasonlóan Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon pedig Lázár János kancelláriaminiszter végzett.

A Befolyásbarométer – műfajából adódóan szubjektív módon – a gazdasági és politikai szereplők befolyását együtt igyekszik meghatározni, és ez alapján egy alternatív sorrendet felállítani.

origo


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »