Mi a túrónak a vizes vb?

Régóta tudjuk, hogy nem egyféle intelligencia van, a magyar iskolarendszer mégis egyetlen egyet ismer, az értelmi intelligenciát, de azt is elképesztő módon, mondta Vekerdy Tamás a Mandinernek adott interjújában. A pszichológus szerint ez a klasszikus porosz iskola példája, ami már csak nálunk, Oroszországban és Romániában van.

„Lengyelországban sincs, hiszen a lengyelek rájöttek, hogy mit tudnak a finnek és nagy léptekkel indultak el utánuk, ezért zseniális eredményeket értek el. Mi tényleg azon vagyunk, hogy visszatekerjük a porosz iskolába – méghozzá a rossz porosz iskolába! – az iskoláinkat. Katasztrófa,” – tette hozzá. Vekerdy szerint az első világháború előtt a magyar oktatás sokat tudott a gyerekről, majd Gróf Klebelsberg Kuno is rengeteget tett érte.

Hírdetés

„Klik. Klebelsberg Kunóról nevezték el, a család tiltakozása ellenére. Joggal tiltakozott a család. (..) A mai magyar oktatásban nincs koncepció. Gróf Klebelsberg Kunónak volt.”

Vekerdy szerint mindenekelőtt ki kell nyitni felfelé az oktatást, azt „kell ambicionálni, hogy a gyerekek jó iskolába járhassanak, ahová az állam pénzt tesz be, és nem pénzt vesz ki.” Nem kell nagyon sok pénz az oktatásra, teszi hozzá. Nem úgy van, hogy minél több, annál jobb, de kell egy minimum.(..)

Arra a kérdésre, hogy nem lehet az egyik napról a másikra versenyképes fizetést adni a tanároknak, Vekerdy határozottan kijelentette, hogy „ez nem igaz! Annyi hülyeségre költünk rengeteg pénzt. Mi a túrónak rendezünk vizes világbajnokságot? Minek? Ahelyett, hogy benyomnánk a pénzt az oktatásba, az egészségügybe, a szociális életbe, ami tényleg a nemzet elemi érdeke lenne. Csak azért, hogy büszkék legyünk? Ki a büszke? A vezérkar! Amit csinálnak, az egyszerűen hülyeség és egyenesen nemzetellenes.(…)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »