Feltérképezi a lakásunkat, majd eladja az adatokat a legújabb takarítógép

A robotporszívók ártatlan háztartási eszközöknek tűnnek, ezért senkinek sem jutna eszébe gyanakodni, hogy takarítás közben adatokat is gyűjthetnek az otthonunkról.

A Roomba azonban pont ezt teszi: térképes adatokat gyűjt a lakásunkban mozogva, amit hamarosan akár tovább is értékesíthet a cég. Ezt a Roombát gyártó iRobot vezérigazgatója, Colin Angle mondta a Reuters-nek. A cég azt reméli, hogy hamarosan megállapodhat a három nagy okosotthoni eszközöket gyártó céggel, az Apple-lel, az Alphabettel és az Amazonnal, akiknek térképes adatokat értékesíthetnek.

A 2015-ben bemutatott Roomba 980 volt az első olyan modell, ami már tudott wifire is csatlakozni, és érzékelői által egészen sok adatot össze tudott gyűjteni: például a lakás alaprajzát, a bútorok elhelyezkedését és egymáshoz való viszonyát, a felhasználó tisztítási szokásait.

Hírdetés

Persze ezek az adatok csak akkor értékesíthetők marketing célzattal, ha a felhasználó engedélyezte. A felhasználók az iRobot Home alkalmazáson keresztül beállíthatják a felhős megosztással kapcsolatos jogosultságokat.

A cég felhasználói szerződésében viszont eléggé szabadon határozza meg az összegyűjtött adatok kezelését: joguk van megosztani személyes információkat felvásárlás, összeolvadás, eladás, vagy csőd esetén, illetve leányvállalatoknak, indokolt esetben kormányzati kérésre is.

Ugyan ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de a lakás padlója nem árulja el, hol lakunk, ki lakik ott, és mit csinál. A techcégek számára viszont hasznos lehet, hiszen ezen adatok birtokában tovább fejleszthetik termékeiket: például jobb hatósugarú routereket, légkondicionáló berendezéseket, jobb akusztikájú okoshangszórókat tervezhetnek.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »