Eretnekséggel vádolják Ferenc pápát

Téves egyházi tanítással és ebből eredő eretnekséggel vádolja Ferenc pápát a több nemzetközi katolikus internetes oldalon közzétett dokumentum, amely az egyházfő Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű apostoli buzdításának „tévedéseinek” korrekcióját szorgalmazza az egyházfőtől.

A 25 oldalas, pénteken éjfélkor közzétett dokumentumot eddig hatvanketten írták alá többségükben világi katolikus teológusok és egyházi személyek, közöttük Bernard Fellay, az egyház konzervatív szárnyát képviselő lefebvrianusok vezetője. Az aláírók között egy bíboros sem szerepel.

A több nyelven közölt felhívást Ferenc pápához intézték arra szólítva fel az egyházfőt, hogy javítsa ki A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdításának hét pontját, amelyeket részletesen elemeznek. Ezek – megítélésük szerint – hamisak és eretnekségre adnak lehetőséget, ezért az egyházfőnek el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől.

A dokumentum több nemzetközi katolikus honlapon és blogon megjelent, valamint egy külön erre létrehozott internetes oldalon (correctiofilialis.org). A dokumentum címe azt sugallja, hogy szerzői „gyermeki” kötelességtudattal és tisztelettel javítják ki a pápát. Leszögezik az egyház iránti hűségüket, az egyházfőt azonban csupán imájukról biztosítják.

A dokumentumot augusztus 11-én személyesen Ferenc pápának juttatták el, de mivel az egyházfő nem válaszolt, most nyilvánosságra hozták.

Hírdetés

A szeretet öröme apostoli buzdítást Ferenc pápa 2016-ban jelentette meg az egy évvel korábban a családról rendezett püspöki szinódust követően. A szinódus témáihoz útmutatásként szolgáló pápai dokumentum egyik kezdettől vitatott pontja az áldozás szentsége volt az egyházi esküvő után elvált és polgárilag újraházasodott hívők esetében.

A korrekciókat követelő dokumentum kijelenti, hogy Ferenc pápa „közvetetten vagy közvetlenül megengedte, hogy az isteni törvényekhez való engedelmesség lehetetlenné és nem kívánatossá váljék, mintha az egyháznak néha el kellene fogadnia a házasságtörést, mivel ez nem egyeztethető a katolikus vallás gyakorlásával”.

szenvedést okoz. Isten áldását kérem a megpróbált családok, a belga nép számára.

Korábban 2016 szeptemberében négy bíboros szorgalmazta A szeretet öröme szerintük kétes pontjainak korrekcióját hangsúlyozva, hogy ezek zavart okoznak az egyházban és a hívőkben.

Mivel Ferenc pápa nem válaszolt Carlo Caffarra azóta elhunyt bolognai érsek, a német Walter Brandmüller, az amerikai Raymond Leo Burke és a közben szintén meghalt Joachim Meisner német bíboros idén májusban újabb közös levelet írt neki, amelyre Ferenc pápa ismét nem reagált.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »