Elbuktunk a parlagfű elleni harcban

Elbuktunk a parlagfű elleni harcban

Sikertelen a parlagfű elleni védekezés rendszere az országban. A parlagfű pollenkoncentrációja ugyanis 2013 és 2015 között nem csökkent, országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a tervezett célértéket – adta hírül honlapján az Állami Számvevőszék. Németh Erzsébet, a szervezet felügyeleti vezetője hétfőn sajtótájékoztatón arról beszélt: nem mutatható ki összefüggés a védekezésre fordított erőfeszítések és a pollenkoncentráció változása között, utóbbira az időjárásnak is nagyobb hatása volt.

A parlagfű egyébként az egyik legismertebb gyomnövényünk, 2013-ban közel 2,5 millió ember szenvedett miatta allergiás megbetegedésben. A hazai allergének között első helyen szerepel a pollenje. Az ellene való védekezés rendszerének ellenőrzése során az Állami Számvevőszék negyvenhárom szervezetet vizsgált, köztük a Földművelésügyi Minisztériumot, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, valamint húsz önkormányzatot.

Végül megállapították, hogy a védekezés során megtett intézkedések nem biztosították a hosszú távú célok megvalósítását. A Földművelésügyi Minisztériumnak például nem voltak teljes körű információi a kiadásokról és a fertőzött területek nagyságáról sem. Az Önkormányzati Parlagfű-bejelentő Rendszer adta lehetőségekkel is kevés önkormányzat élt.

Hírdetés

A felderítéssel érintett terület mérete, illetve a megyei kormányhivatalok által ellenőrzésre fordított napok száma is folyamatosan csökkent. A Földmérési és Távérzékelési Intézet 2013 és 2014 között nem, 2015-ben pedig az ország területének csak egy részén végzett távérzékeléses parlagfű-felderítést. A közérdekű védekezés rendszerében részt vevő kormányhivatalok és jegyzők pedig nem szabályszerűen látták el feladataikat – olvasható az Állami Számvevőszék honlapján.

További probléma, hogy a kormányhivatalok nem a parlagfű elleni védekezés időszakában kapták meg a pénzt, így ennek nagy részét vissza kellett fizetniük. A közfoglalkoztatás keretén belül elvégzett parlagfű-mentesítés hatékonysága is alacsony volt. A 2014-es évben például az adatok szerint több mint hetvenezer közfoglalkoztatottat vontak be a védekezésbe, és ők összesen tizenhárom és fél ezer hektárnyi területet mentesítettek.

Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület elnöke lapunknak korábban elmondta: a parlagfű pollenkoncentrációja évek óta olyan magas, hogy nincs biztosítva az emberek egészséghez való alkotmányos joga.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »