CEU-s győzelmi jelentés: hálásak vagyunk a Néppártnak!

Egyeztetést ígért a kormányfő az Európai Néppárt vezetőinek, és azt, hogy tartják magukat az Európai Bizottság elvárásaihoz – az egyetem is ezt várja el tőle.

A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli az Európai Néppárt felhívását, hogy a magyar hatóságok “tegyenek meg minden szükséges lépést” az Európai Bizottság ajánlásainak betartására – áll az intézmény közleményében. A CEU emlékeztet: a bizottsági ajánlások szerint a lex CEU sérti az uniós törvényeket.

Az egyetem – amely az Európai Néppárt délelőtti elnökségi ülésére reagál közleményével – azt is kiemeli: "tudomásul veszi a Néppárt azon kijelentését is, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök arról biztosította, hogy az ajánlások szerint fog cselekedni”.

A CEU megjegyzi, hogy a magyar kormány fő szövetségese az Európai Parlamentben világos üzenetet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, miszerint nem fogadják el „az alapvető szabadságjogok korlátozását, és a jogállamiság figyelmen kívül hagyását, ebbe beleértve a tanszabadságot és az egyetemi autonómiát is”. A CEU abban bízik, hogy a magyar kormány a következő nyilatkozat szerint jár el: “Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU folytathassa működését, függesszék fel a határidőket, és kezdődjön meg a párbeszéd az Egyesült Államokkal”.


Ignatieffet és elvtársait kisegítették az európai áljobboldali politikusok

Hírdetés

Megköszöni az egyetem az Európai Néppárt sorosi tanok szabadsága mellett tett egyértelmű állásfoglalását is. "Felhívjuk a magyar kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érintett egyesült államokbeli hatóságokkal – ez esetben New York állammal –, hogy olyan megállapodást kössenek, amely garantálja a CEU jogát ahhoz, hogy Budapesten, szabad intézményként működhessen tovább" – áll a közleményben.

Ezt Michael Ignatieff rektor szavaival zárják: "Hálásak vagyunk a Néppártnak, hogy a határidők felfüggesztésére és a tárgyalások megkezdésére szólította fel a magyar kormányt."

Az Európai Néppárt szombat délelőtti brüsszeli ülésén tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Az egyeztetés után megerősítették: a konzervatív pártcsaládba tartozó magyar Fideszt nem zárják ki soraikból, ám elvárják azt, hogy a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban a brüsszeli ajánlásoknak megfelelően lépjen fel a kormány. Manfred Weber, a pártszövetség európai parlamenti frakciójának a vezetője pedig figyelmeztette a kormányfőt: "nem marad következmények nélkül, ha a Fidesz kitart politikája mellett".

(HVG nyomán)

Mai fejlemények: Ennyi volt a szabadságharc: már Orbánék is beengednék az országba illegálisékat, legalábbis kezdetnek a "sáska"fiúkat – Soros- és Brüsszel-ügyben is megfegyelmezték őket

Korábban írtuk:

Uniós biztosokkal aggódott a CEU elnök-rektora Brüsszelben

Soros a legnagyobb frakció tulajdonosa az Európai Parlamentben – kiszivárgott lista a "megbízható szövetségesekről"

CEU-rektori fenyegetés: Magyarország nemzetközi kapcsolatai megsínylik, ha ujjat húznak velük


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »