Az orosz külügyminiszter megdöntötte a NATO geopolitikai ambíciói

Az orosz külügyminiszter megdöntötte a NATO geopolitikai ambíciói

A NATO tervei soha nem változtak és mindig a szabad geopolitikai tér megszerzésére irányultak, többek között Kelet-Európában, mondta az orosz külügyminiszter a TASS hírügynökségnek.

Régen felismertük az előkészületeket, amelyek most teljesülnek, amikor a NATO infrastruktúrája közeledik közös határainkhoz, amikor új egységeket küldünk a térségbe, az állandó rotáció szlogenjében, ami állandó gyakorlatot jelent részünkről.

Ha nem lett volna az ukrajnai a puccs, mely hatására arra kényszerültünk, hogy megvédjük azokat a népeket, akik nem engedelmeskedtek a neo-náci elkövetőknek, akkor valami mást találtak volna ki – mondta.

A NATO tervei soha nem változtak, és különböző intenzitásúak voltak, “szorgalmasan dolgoznak” a katonailag védtelen geopolitikai terek megszerzésén, amelyek a Szovjetunió összeomlása után létrejöttek-  mondta Lavrov.

Sajnálatos módon ez a stratégia túlélte azokat a személyeket, akik a Szovjetunió összeomlása után nem a NATO megerősítésére és az európai szétválasztási vonalak elmélyítésére hívták fel a figyelmet, hanem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) égisze alatt közös megközelítés kialakítására. Ennek a megközelítésnek alapja az egyenlő és oszthatatlan biztonság biztosítása az észak-atlanti térség valamennyi országában- tette hozzá.

Az európai politikusok NATO-központú gondolkodásmódja nem segíthet a bizalomépítésben és a jószomszédi kapcsolatok erősítésében.

Hírdetés

Amikor néhány évvel ezelőtt Oroszország javaslatot tett arra, hogy olyan megállapodást hozzanak létre, amely a nyugati politikusok állításpontját is magában foglalja, hogy létre kell hozni a biztonság megőrzését mások biztonsága által, és ők hozzátették, hogy “ez a politikai szlogen maradjon szlogennek , és azok, akik csatlakoznak a NATO-hoz kapjanak jogbiztonsági garanciákat a nyugattól Oroszország ellen.

A NATO-központú gondolkodás rossz dolog- folytatta- nem segíti a bizalmat, nem erősíti a jószomszédi kapcsolatokat és növeli a feszültségeket, bár továbbra is mindent megteszünk mindent a problémák megoldására, még a jelenlegi helyzetben is- hangsúlyozta Lavrov.

Ebben a tekintetben egy évvel ezelőtt az orosz vezetés támogatta a finn elnökség által előterjesztett javaslatot, amely szerint a balti térség számára további légiközlekedés-védelmi intézkedéseket kell készíteni, hogy az összes légi jármű, beleértve a repülőgépeket is, biztonságban közlekedhessen.

Kevesebb mint egy évvel ezelőtt, tavaly júliusban, az Oroszország-NATO Tanács ülésén olyan javaslatokat terjesztettünk elő, melyek javíthatják a kapcsolatokat.

Mindazonáltal a NATO még mindig meggondolja javaslatainkra adott válaszát, ez a különbség a szavak és a tettek között- fejezte be a TASS-nak adott interjúját az orosz külügyminiszter.

© AP Photo / TASR, Stefan Pusks


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »