Az eddigi legdurvább drog került Európába, a közelébe kerülni is veszélyes

Amerikában már egy ideje pusztítanak a szintetikus opioidok, vagyis a fentanil és származékai, és csak idő kérdése volt, hogy mikor jutnak el Európába. Először legális gyógyszerekből nyerték ki a heroinszerű élményt, ma már por formájában terjed a szer. Van olyan formája, amitől a drogkereső kutyák és rendőrök is rosszul lettek.

Az amerikai drogügyi központ, a Center for Disease Controll and Prevention statisztikái szerint az Egyesült Államokban 2015-ben 33 ezren haltak meg opioid-túladagolásban – több mint kétszer annyian, mint 10, és négyszer annyian, mint 20 éve.

A közegézségügyben dolgozók hiába jelezték a veszélyt, tavaly ismét szintet ugrott a járvány: 2016-ban 52 ezren haltak meg opioidok miatt, majd egy év alatt 64 ezerre ugrott a túladagolásos halálesetek száma – írja a 444.hu.

Hírdetés

A fentanil százszor erősebb anyag, mint a morfin, és ötvenszer erősebb a heroinnál, előállítása pedig egyszerűbb és olcsóbb a kartellek számára, mint bármilyen más opiátszármazéknak.

Amikor a szer áprilisban Európába került, a brit közegészségügyi intézet, a Public Health England azonnal kiadott egy figyelmeztetést a droghasználók és hozzátartozóik részére arról, hogy a piacon megjelent a heroin és fentanil összevegyítéséből készült anyag, ami halálos kockázatot jelent.

Néhány hónappal később, augusztus elején az NCA már arról számolt be, hogy december óta 60-an haltak meg a szintetikus opioidok okozta túladagolás miatt Angliában.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »