Ahol a szálak összeérnek

Ahol a szálak összeérnek

Alexa Noémi, a Transparency korábbi vezetője például a CEU üzleti karának adjunktusa.

A Soros Györgyhöz köthető szervezetek „hálózatosodása” tükröződik vissza a nemzetközi tőzsdespekuláns által alapított Central European University és az olyan társaságok, mint a Transparency International vagy a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület viszonyában. Az említett szervezetek több vezetője, tisztségviselője dolgozik egyúttal a Soros-egyetemnek is, vagy éppen az egykori hallgatók közül kerültek ki.

A Soros Györgyhöz köthető szervezeteket jellemző „hálózatosodását” a nemzetközi tőzsdespekuláns által alapított Central European University (CEU) környékén felbukkanó személyeken keresztül a legkönnyebb bemutatni. Az egyetem tanárai között ugyanis nemcsak a milliárdost Széchenyi Istvánhoz hasonlító Bokros Lajost, a megszorító intézkedéseiről elhíresült, a Horn-kormány hivatali idején bevezetett Bokros-csomag névadóját találjuk meg, hanem például a Transparency International Magyarország (Transparency) vagy a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület (Menedék) több vezetőjét, tisztségviselőjét is.

Alexa Noémi, a Transparency korábbi vezetője például a CEU üzleti karának adjunktusa. Őt 2013-ban hívta meg az egyetem, s ezért lemondott a szervezet ügyvezetéséről, kuratóriumában viszont a mai napig jelen van, így befolyását – vagy annak legalábbis egy részét – megőrizte. A társaság kurátora továbbá az a Bátory Ágnes is, aki a Soros-egyetem közpolitikai iskolájának oktatója.

A Transparency felügyelőbizottságának egyik tagja, Villányi-Nosko Viktória ugyanakkor a néhai hallgatók táborát erősíti: 2000-ben diplomázott a CEU politikatudományi tanszékén, majd 2003 és 2006 között a washingtoni székhelyű, Soros által is támogatott Freedom House-nál dolgozott. A háromfős felügyelőbizottság másik tagja, Jancsics Dávid lazábban kötődik az egyetemhez.

Hírdetés

Ő csupán „ajánlott olvasmány”, minthogy szerzőtársa a Magyar Bálint – az azóta megszűnt SZDSZ egyik emblematikus figurája – által szerkesztett, a CEU Press és a Noran Libro Kiadó gondozásában megjelent Magyar polip 2. – A posztkommunista maffiaállam című tanulmánykötetnek, amely angol és magyar nyelven támadja Orbán Viktor kormányát és a kabinet által meghirdetett illiberalizmust.

Említést érdemel még Lőke András, a Transparency kuratóriumának elnöke is, aki Martin József Péterrel, a Transparency ügyvezető igazgatójával együtt a Göbölyös József Soma Alapítványból érkezett. Egy olyan szervezetből, amely a bírósági adatok szerint a közelmúltban támogatói között tudhatta Soros György Nyílt Társadalom Intézetét.

Ezek után pedig aligha meglepő, hogy a Transparency tanácsadói között említi például a Graphisoft-­vezér Bojár Gábort, a Momentum Mozgalom egyik bőkezű támogatóját, és nem mellesleg a Soros Alapítvány volt kurátorát.

Hasonló összefonódások figyelhetők meg a Menedék egyesületnél. A társaság igazgatója, Kováts András önéletrajza szerint alkalmi vendégelőadó a CEU-n, akárcsak Örkény Antal, a szervezet elnöke. A felügyelőbizottság egyik tagja, Melegh Attila szintén megfordult már a Soros-egyetemen.

A fentiekre tekintettel talán már nem is meglepő, hogy az utóbbi időben a Transparency International Magyarország összesen több mint 105 millió forintos támogatást kapott különböző projektjeire Soros Nyílt Társadalom Intézetétől, amely a Menedék finanszírozói között is felbukkan.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »